Het zat best wel eens tegen, maar toch… 2014 was wederom een fantastisch jaar voor mij als fotograaf. Ruim 200 keer werd mij de opdracht gegund en al die opdrachten leiden weer tot interessante ontmoetingen. Op zoek naar een mooi portret moeten mensen zichzelf even echt laten zien en dat leidt altijd tot mooie momenten en gesprekken over bijvoorbeeld onzekerheden en passies. Ik ben dankbaar dat ik deze ontmoetingen vrijwel dagelijks mag meemaken. Dankbaar dat mijn opdrachtgevers mij dit gunnen. En dankbaar voor de reacties van de mensen zelf. Zoals Helma van der Linden die schreef:

Ik heb bewondering voor fotograaf Robert Elsing. Een fotograaf die ervoor zorgt dat het innerlijk bijna zichtbaar word vastgelegd. Die geen plaatje heeft vastgelegd, maar die een persoonlijkheid weet vast te leggen. Die een sfeer weet neer te zetten waarbij je je mooi voelt. Die je laat zijn wie je bent! Respectvol en professioneel. Respect als je dat kunt!”

Toen ik dit las was ik echt even geraakt. Hier doe ik het voor!

 

2014 was ook het jaar van lezingen en mijn eerste gastcollege waarmee ik toekomstige freelancers op weg mocht helpen in de wereld van ondernemen in de creatieve sector en personal branding. Mijn boek kreeg een tweede druk en kwam op de verplichte leeslijst van de Hogeschool van Amsterdam. (komend jaar ook Hogeschool van Rotterdam.)

 

We maakten een raak promotiefilmpje voor mijn eigen ‘personal brand’, waarvoor ik Riske de Vries dankbaar ben. En ik deed boeiende boekprojecten voor anderen en grotere reclame-opdrachten met teams van professionals die elkaar omhoog wisten te stuwen. Dan mag ik, terugkijkend op zo’n jaar, dankbaar zijn toch? Ik wil dan ook iedereen bedanken. Geportretteerden, opdrachtgevers, visagisten, stylisten, art directors, assistenten, ik ben iedereen intens dankbaar voor dit mooie jaar en ik wens iedereen een prachtig, gezond, vrolijk en succesvol (commercieel intelligent) nieuw jaar toe.

 

making of fotosessie

The making of fotosessie website Geldshop  1 en 2 november 2014…  Foto Dick Kortekaas